Blog Layout

Wat als je miskraam (nog) niet vanzelf op gang komt?

Madelon • jan. 11, 2022

Wat als het (nog) niet vanzelf komt?

Er is bij je vastgesteld dat je een miskraam hebt. Je had het zelf helemaal nog niet door (missed abortion). Of je vermoedde het mischien al wel, omdat je iets bloedverlies had.

Op de echo werd bevestigd dat het niet goed was met je zwangerschap. Maar wat nu?

Het kan ook zo zijn dat je miskraam niet (verder) vanzelf op gang komt. Er zijn dan verschillende opties om te doen.

Afwachten

Als eerste kun je afwachten. Je geeft op deze manier je lichaam zelf de kans om te bepalen wanneer de miskraam opgang komt.

Heb je al een klein beetje bloedverlies dan duurt het meestal een paar dagen tot een paar weken voordat de miskraam echt op gang komt.

Zijn er helemaal geen tekenen vanuit je lichaam dat het niet goed is met de zwangerschap. Dan kan het wat langer duren voordat de miskraam op gang komt.

Het voordeel van afwachten is dat het veilig is om te doen. Het verloopt meestal het meest natuurlijk. Je krijgt ook even de tijd om aan het idee te wennen dat het niet goed is met de zwangerschap.

Een nadeel is dat je niet weet hoe lang het wachten duurt. Dit kan met name emotioneel erg zwaar zijn. Hierdoor kan het op een gegeven moment toch zo zijn dat je niet langer wilt afwachten.

Medicatie

Bij een behandeling met medicatie krijg je vanuit het ziekenhuis medicatie voorgeschreven. Deze medicatie kan oraal of vaginaal ingenomen worden. Meestal is het een combinatie van deze twee.

Als de medicatie aanslaat komt de miskraam meestal binnen 24-48 uur op gang. Het verloopt dan ongeveer net zo als bij een spontaan op gang gekomen miskraam.

Voordeel is dus dat je de miskraam echt ‘mee maakt’. Dit is emotioneel gezien vaak prettig. Ook kan het zijn dat je de baby op kan vangen en kan bekijken. Dit is wel afhankelijk van de ontwikkeling die de baby in je buik gemaakt heeft en of het lukt om het op te vangen. Tips over hoe je dit kan doen volgen later.

Een nadeel is dat het vaak wel pijnlijker en met meer buikpijn gepaard gaat dan bij een natuurlijk beloop.

 

Of je nu afwacht en daardoor komt je miskraam opgang, of dat je medicatie gebruikt die de miskraam opgang brengen. Er is altijd de mogelijkheid dat het je lichaam niet helemaal lukt om je baarmoeder schoon en leeg te maken. Een ‘zwangerschapsrest’ noemen we dit.

Om dit ‘rest’ te kunnen verwijderen kun je kiezen voor een curettage.

Je kunt ook direct kiezen voor een curettage.

Curettage

Een curettage is een medische ingreep. Het wordt dus ook in het ziekenhuis uitgevoerd.

De gynaecoloog maakt je baarmoeder via je vagina leeg. De ingreep zelf duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt een licht roesje of een plaatselijke verdoving.

Een voordeel van een curettage is dat je weet wanneer deze plaats zal vinden. Ook zal de buikpijn en het bloedverlies aanzienlijk minder zijn dan bij een miskraam die spontaan of door medicatie op gang komt.

Een nadeel is dat je de miskraam niet letterlijk ‘mee maakt’. Sommige vrouwen geven achteraf aan dit erg vervelend te hebben gevonden voor de emotionele verwerking. Je kunt namelijk vaak je baby niet opvangen en meenemen.

Een ander nadeel is dat een curettage een operatie is en elke operatie is er een kans op complicaties.

 

Neem de tijd om een beslissing te nemen en kies een optie die voor jou het beste voelt.

door Madelon 18 sep., 2023
Welke kinderboeken gaan er over een verloren kindje?
door Madelon 11 sep., 2023
1 op de 6
door Madelon van Uffelen 19 jun., 2023
Podcasts over Miskramen: Over hoop, steun en herkenning
Share by: