Blog Layout

Negen kinderboeken om voor te lezen aan je kind(eren)

Madelon • sep. 18, 2023

Welke kinderboeken gaan er over een verloren kindje?

Het voorlezen van boeken aan je kinderen is een speciaal moment dat niet alleen de band tussen jullie versterkt, maar ook de verbeelding van kinderen stimuleert.


Maar wat als je te maken hebt met een moeilijk onderwerp, zoals het verlies van een broertje of zusje door een miskraam?

Het is belangrijk om kinderen te helpen begrijpen wat er gebeurt is en hoe hier mee om te gaan. Gelukkig zijn er kinderboeken die je hierbij kunnen helpen.


In deze blog hebben we een lijst samengesteld van negen ontroerende kinderboeken die je kunt voorlezen aan je kinderen om hen te helpen omgaan met het verlies van een broertje of zusje (door een miskraam of later in de zwangerschap), of om gewoon te leren over dit onderwerp.


1. "Voor altijd in mijn hart" door Laila Wakrim en Dieuwertje Mangeng

‘Voor altijd in mijn hart’ is een werkboek waar je op een creatieve manier in kunt werken en mooie herinneringen van een overleden dierbare kunt vastleggen. Het is een herinnerings- en verwerkingsboek voor kinderen, jongeren en mensen met een verstandelijke beperking. Door de diversiteit in opdrachten kunnen mooie herinneringen gekoesterd worden. Het boek helpt mee in het verwerkingsproces en juist door de afwisselende activiteiten, kan er op verschillende manieren aandacht geschonken worden, aan rouw en verlies. Het (doe)boek geeft tevens handvaten aan ouders, familieleden, coaches en begeleiders die te maken krijgen met rouw en verlies en het moeilijk vinden om dit onderwerp bespreekbaar te maken.


2. "Ik wil je nooit vergeten" door Joanna Rowland

Dit prachtige geïllustreerde boek helpt jonge kinderen met hun rouwproces en stimuleert kinderen om over de overledene te praten.

‘Ik wil je nooit vergeten’ is een troostrijk prentenboek voor kinderen die een dierbare verloren hebben. Een jong meisje heeft iemand verloren van wie ze heel veel houdt. Ze maakt een doos waarin ze momenten en herinneringen verzamelt, en ze vertelt over hoe ze zicht voelt. Achterin het boek vind je meer informatie en tips om kinderen verder te helpen in hun rouwproces. Dit prentenboek maakt rouw bespreekbaar en helpt om het gesprek met kinderen aan te gaan. Door het unieke perspectief is het een universeel verhaal, dat gelezen kan worden bij het overlijden van een vriend, familielid of zelfs een huisdier.


3. "Een zusje in de hemel" door Aisha Meel

Dit boek biedt troost en begrip voor kinderen die een broertje of zusje hebben verloren. Het gaat over hoe ze kunnen omgaan met hun gevoelens en hoe ze hun overleden broertje of zusje een speciale plek kunnen geven.


4. "Mijn kleine grote zus" of "Mijn kleine grote broer" door Sofie Buydens en Sanne Ovaere


Mijn kleine grote zus vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote zus in de wolken een rol speelt in het leven van schaapje. Het kartonboekje is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote zus ondanks dat zij er niet meer is, toch haar aanwezigheid laat blijken. Zowel op gewone als bijzondere dagen, zoals Kerst en vakantie, is ze te vinden in kleine tekens als een vlinder of een ster. Het boekje biedt ouders een aanknopingspunt om te vertellen over het verlies van een zus of broer, geeft een stukje troost en laat zien dat de band tussen brusjes altijd blijft bestaan. Mijn kleine grote zus is door de stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen tot en met 6 jaar.


5. "Kindje in de wolken" door Wanda Ottens

Kindje in de wolken is een prentenboek dat met behulp van mooie kleurrijke prenten vertelt dat een kindje soms niet blijft leven en naar de wolken gaat. Vanuit de wolken kan het kindje naar ons kijken, regenbogen kleuren en zonnestralen sturen. Kindjes in de wolken horen er altijd bij en zullen nooit worden vergeten.


6. "In de zee van mama’s buik" door Leen van den Berg en Femke Gerestein (nieuw niet meer leverbaar)

Dit boek gaat over een baby die in de buik van de moeder is gestorven en zijn reis naar de zee van mama's buik. Het biedt troost en helpt kinderen om te gaan met het verlies van een ongeboren broertje of zusje.


7. "Anders" door Elsemiek Corvers en Marleen Oud (nieuw niet meer leverbaar)

Dit boek vertelt het verhaal van een kind dat anders is dan andere kinderen, omdat het een broertje of zusje heeft verloren. Het benadrukt de diversiteit van gevoelens en ervaringen die kinderen kunnen hebben in een dergelijke situatie.


8. "Vallende veertjes" door Monique Hurkmans en Brigida Almeida

Dit boek gebruikt het metafoor van vallende veertjes om het concept van verlies en herinnering uit te leggen aan kinderen. Het is een teder en hoopvol verhaal dat kinderen helpt om te gaan met gevoelens van verdriet.


9. "Mama had een baby in haar buik" door Femke van Midden (nieuw niet meer leverbaar)

Dit boek gaat over het verlies van een baby in de buik van de moeder en hoe het gezin hiermee omgaat. Het helpt kinderen begrijpen wat er gebeurt als een baby niet geboren kan worden.


Het is belangrijk om open te zijn over jullie verhaal rondom miskramen en het verlies van een broertje of zusje. Kinderen hebben vragen en als ze hier geen antwoord op krijgen, gaan ze de antwoorden zelf verzinnen. Soms geven ze zichzelf de schuld van bepaalde dingen of er kunnen angsten ontstaan doordat er dingen onduidelijk zijn.

Het voorlezen van deze boeken kan een waardevolle manier zijn om kinderen te helpen begrijpen en omgaan met deze complexe emoties en ervaringen. Het kan ook een gelegenheid zijn voor ouders om met hun kinderen te praten en hen gerust te stellen. Deze boeken bieden troost, begrip en de mogelijkheid om te rouwen en te herinneren op een manier die geschikt is voor kinderen.

door Madelon 11 sep., 2023
1 op de 6
door Madelon van Uffelen 19 jun., 2023
Podcasts over Miskramen: Over hoop, steun en herkenning
door Madelon van Uffelen 16 mei, 2023
Het belang van steun uit de omgeving
Share by: